I sommar inleder Svensk-Amerikanska Handelskammaren, New York (SACCNY) och Epicenter ett långsiktigt samarbete inför lanseringen av Gateway x Epicenter (Gateway). Gateway x Epicenter är en unik innovationsplattform och mötesplats i New York för svenska och amerikanska tillväxtföretag och internationella storbolag.

SACCNY har verkat på den amerikanska marknaden sedan 1906 och har länge agerat som en obunden, virtuell mötesplats för att sammankoppla det svenska och amerikanska näringslivet. Under de senaste åren har behovet av en fysisk mötesplats identifierats för att svenska företag och entreprenörer i USA ska kunna mötas, växa och initiera partnerskap. Det ledde till initiativet att starta plattformen Gateway x Epicenter.

Gateway x Epicenter (Gateway) kommer att drivas i partnerskap mellan SACCNY och innovationshuset Epicenter. Epicenter har gjort sig känd som en mötesarena för digital innovation och framgångsrikt etablerat sig som en ledande aktör på den nordiska marknaden, med pågående etableringar i Europa.

– Gateway ska fylla flera funktioner; erbjuda en ”unfair advantage” och ingång på den amerikanska marknaden för internationaliserande ’scaleup’ bolag, innovationsstöd och tillväxtmetodik för storföretag samt agera dörröppnare mot amerikanska investerare, entreprenörer, företag och talanger att öka intresset för Sverige. Allt detta i en innovativ miljö utformad i svensk design. I uppdraget att förverkliga dessa funktioner hade vi inte kunnat be om en bättre samarbetspartner än Epicenter”, säger Anna Throne-Holst, VD för SACCNY.

– Vi ser partnerskapet med SACCNY som en enorm möjlighet för våra medlemmar att växa och utvecklas. Östkusten och New York börjar komma ikapp Silicon Valley som en av världens ledande tech-hubbar. Etableringen i New York ger alla våra Epicenter medlemmar en kreativ arena för digital innovation, en landningsbana och en mängd synergieffekter för att skapa nya, spännande affärer i USA, säger Patrick Mesterton, VD och medgrundare av Epicenter.
Samarbetet tillkännagavs från scen i Stockholm i samband med Sime Summer onsdagen den 30 maj, 2018.
Genom att sammankoppla SACCNYs och Epicenters tjänsteutbud på en plats, samt utveckla nya produkter för att främja internationalisering, kommer innovationsplattformen få stor betydelse för att driva acceleration och tillväxt av svenska bolag på den amerikanska marknaden.

Plattformen erbjuder tjänster såsom innovationslabb, matchmaking, industrievents, accelerationsresor, kompetensutveckling och flexibla arbetsplatser.
Gateway x Epicenter tar över 29e våningen i en skyskrapa på centrala Manhattan och blir en dörröppnare för scale-ups och ett ”home-away-from-home” för representanter från storföretag. Flertalet av storbolagen från det svenska näringslivet stöttar initiativet finansiellt.

Gateway x Epicenter öppnar sina dörrar för de första medlemmarna i september 2018.
Intresset för plattformen är stort och det är möjligt att anmäla intresse på:
www.saccny.org/gateway och www.epicenterstockholm.com/newyork.

Om Svensk-Amerikanska Handelskammaren, New York
Den Svensk-Amerikanska Handelskammaren, New York (SACCNY) grundades 1906 och är världens största och äldsta svenska handelskammare utanför Sverige. SACCNYs uppdrag är att främja och stärka handelsförbindelser mellan USA och Sverige samt bidra med stöd och tjänster till svenska och amerikanska företag.

Om Epicenter
Epicenter är Stockholms första digitala innovationshus. En kreativ mötesarena för snabbväxande digitala företag och storföretag som vill samarbeta, utveckla och växla upp sin digitala affär. Medlemmar i Epicenter erbjuds allt från smarta kontor till innovationslabb och utbildningsprogram. Epicenter finns i hjärtat av Stockholm city och har utvecklats i samarbete mellan AMF Fastigheter, SIME och Result AB.

Läs mer om samarbetet i vår pressavdelning.

Kontakt:

Anna Throne-Holst
VD, SACCNY & Gateway
anna.throne-holst@saccny.org
+1 516 527 0725

Yasmina Backström
Head of Communications, SACCNY
yasmina.backstrom@saccny.org
+1 929 325 8130

Cecilia Österholm
Communications Manager Epicenter
cecilia@epicenterstockholm.com
+46 72 579 7541

 

Läs mer och registrera intresse här.

INTERESTED IN MORE ARTICLES?

The Swedish-American Chamber of Commerce (SACCNY) produces and publishes well-read articles which reach the Chamber’s entire membership and extended. Content is focused on Swedish-American business and ranges from in-depth interviews with industry leaders to topical articles relevant to startups and young entrepreneurs.

LEARN MORE ABOUT SACCNY

The Swedish-American Chamber of Commerce in New York (SACCNY) is a non-governmental organization with a mission is to promote, advance and protect commercial and professional relations between Sweden and the United States. Read more about our services and members.