Pressmeddelande

I ett gemensamt krafttag för att främja svensk innovation på en internationell arena anordnar Svensk-Amerikanska Handelskammaren i New York (SACCNY) i partnerskap med Tillväxtverket och Energimyndigheten ett acceleratorprogram för en grupp innovativa svenska techföretag. Bolagen får även pitcha inför en internationell publik bestående av investerare, andra startups och beslutsfattare på scen på .

I anslutning till entreprenörskapskonferensen, Innovate46, årligen anordnad i New York ansöker ett stort antal bolag om att besöka staden, visa upp sina innovationer på Nasdaq MarketSite samt att få delta i ett veckolångt acceleratorprogram. Syftet med veckan är att erbjuda svenska bolag stöd i sin uppskalningsprocess, expertis om den amerikanska marknaden samt ett internationellt nätverk för att lyckas etablera sig i USA. Tillväxtverket och Energimyndigheten har valt ut tio bolag som har potential att skala upp på den amerikanska marknaden och som får möjligheten att resa till New York, delta i programmet och pitcha på scen. Programmet har under fyra års tid anordnats med stor framgång och har banat väg för företag så som DigiExam, Referenza och Ekkono Solutions.

”Det känns så kul att vi kvalificerat oss till Innovate46-programmet. Det känns som den perfekta språngbrädan för den amerikanska marknaden och även för möjligheten att komma i kontakt med stora globala aktörer. Vi förväntar oss träffa många värdefulla kontakter såsom mediahus, som är vår primära målgrupp och även andra samarbetspartners”, säger Marcus Jacobsson, VD på Tipser.

Marcus Jacobsson, VD på Tipser på scen under Handelskammarens årliga styrelsemiddag på Nasdaq i Stockholm den 21 augusti.

Bolagen som åker till New York från Tillväxtverket:
Signal Signal: En tjänst som kopplar varumärken till sina kunder genom att omvandla kunddata till en direktanpassad marknadsföringstillgång.
Zalster: Erbjuder annonsörer och byråer en plattform för automatisk optimering, vars teknik bygger på artificiell intelligens.
Elias Software: Lösningar inom videospelmusik som hjälper kompositörer och spelutvecklare att enkelt samarbeta för att skapa musik som är baserad på spelarens handlingar i den virtuella världen.
Tipser: En lösning för utgivare och influencers som hjälper medier att öka sitt annonsresultat genom en ny inkomstström, vilket berikar innehållet utan att trafik går förlorad.
IPscreener: En AI-baserad plattform som gör det möjligt att automatiskt validera idéer under en innovationsprocess.

Mimblys grundare, Isabella Palmgren pitchar på scen framför publik

Bolagen som åker till New York från Energimyndigheten:
BL!XT: Blixt väcker nytt liv i det gamla proppskåpet. Deras digitala brytare kan både mäta och styra hemmets elanvändning i realtid, vilket har betydelse för allt från smarta hem till nya energitjänster.
CAKE: Utvecklar högpresterande, rena och tysta elektriska terrängcyklar med uppdraget att påskynda resan mot ett nollutsläppsamhälle.
Mimbly: Utvecklar lösningar med fokus på hållbarhet och ekonomiska besparingar, som exempelvis en vattenåtervinningsprodukt för tvättmaskiner.
Phoenix Biopower: Utvecklar en revolutionerande teknik för högeffektiv bioenergi som kan fördubbla den elektriska effektiviteten från biomassa.
Bzzt: Små, smidiga taxipodar som beställs med en app. Bzzt-podar är billigare än vanlig taxi och helt utsläppsfria.

“Många svenska bolag har ett behov av att ta sig utomlands eftersom det är där skalbarheten och tillväxten tar fart. För oss på Energimyndigheten och Tillväxtverket handlar det om att skapa förutsättningar för bolagen att nå den marknad som ligger i deras strategi, exempelvis den amerikanska marknaden” säger Arash Sangari, programansvarig, Startup-Sweden/Tillväxtverket och Sasan Shaba, portföljansvarig, Energimyndigheten.

Om Innovate46 och acceleratorprogrammet
Innovate46 med tillhörande acceleratorprogram arrangeras av Svensk-Amerikanska Handelskammaren i New York (SACCNY) i samarbete Tillväxtverket och Energimyndigheten. Initiativet syftar till att erbjuda en internationell plattform för svenska startup- och scaleupbolag, stöd i uppskalningsprocessen samt ett kontaktnät i USA. Innovate46 startades år 2014 av SACCNY i syfte att erbjuda en attraktiv plattform och megafon för svensk innovation mot den amerikanska marknaden. Konferensens omfattning ökar varje år och attraherar idag några av världens främsta innovatörer, investerare och industriexperter. Klicka här för att läsa mer om Innovate46.

Kontakt:
Yasmina Backström
Head of Communications, SACCNY
yasmina.backstrom@saccny.org 
+1 929 325 8130

 

INTERESTED IN MORE ARTICLES?

The Swedish-American Chamber of Commerce (SACCNY) produces and publishes well-read articles which reach the Chamber’s entire membership and extended. Content is focused on Swedish-American business and ranges from in-depth interviews with industry leaders to topical articles relevant to startups and young entrepreneurs.

LEARN MORE ABOUT SACCNY

The Swedish-American Chamber of Commerce in New York (SACCNY) is a non-governmental organization with a mission is to promote, advance and protect commercial and professional relations between Sweden and the United States. Read more about our services and members.