Varje år delar den Svensk-Amerikanska Handelskammaren i New York (SACCNY) och Anders Walls Stiftelse ut ett entreprenörskapspris till en begåvad svensk entreprenör som med stor framgång skalar upp sin verksamhet i USA. Vinnaren av priset på 25 000 dollar utses på konferensen Innovate46 den 10 oktober på Nasdaq MarketSite i New York. Tidigare pristagare tillhör några av Sveriges, och kanske världens, mest framstående entreprenörer.

“Lovande svenska startups måste hitta riskkapital, framgångsrika amerikanska investerare letar efter intressanta möjligheter och Svensk-Amerikanska Handelskammaren i New York lyckas föra dessa samman. Det är alldeles lysande! Mitt bidrag kommer att bli ett pris till den bästa pitchen. Priset i sig syftar till att uppmuntra fler unga svenska företagare att ta språnget över Atlanten till den viktiga amerikanska marknaden.” Anders Wall, styrelseordförande, Anders Walls stiftelse och tidigare styrelseordförande, Beijer Alma, Beijerinvest, Volvo, mfl.

“Årets nominerade speglar verkligen den exceptionella entreprenörsandan som finns i Sverige idag. Sverige som innovationsland har verkligen planterat sin flagga på den internationella tech-arenen och vi på Handelskammaren i New York är stolta över att vara en del i att underlätta deras framfart på världens största och mest konkurrenskraftiga marknad – USA.” Anna Throne-Holst, President, Svensk-Amerikanska Handelskammaren i New York

De nominerade till 2018 års pris är:

Christopher Ahlberg, grundare och VD, Recorded Future
Ahlberg är entreprenören och datavetaren som grundade Recorded Future, ett av Sveriges hetaste bolag inom IT-säkerhet som arbetar med att minska risken för cyberattacker. Plattformen drivs av patenterad maskininlärningsteknologi och samlar automatiskt in och analyserar information från webbkällor, vilket gör det möjligt för användare att reagera på säkerhetsvarningar upp till tio gånger snabbare. Ahlberg har utnämnts till en av världens bästa unga innovatörer av MIT Technology Review.

 

 

 

 

Lisa Lindström, VD, Doberman
Lindström driver det digitala designföretaget, Doberman sedan 2003. Under loppet om bara några år lyckades hon vända företagets negativa resultat och förvandla byrån till ett topprankat designföretag med kunder så som SVT, DN, Apoteket, BabyBjörn och Posten. Sedan Lindström tog över ledarskapet har Doberman fått ett flertal designutmärkelser och blivit utsedda av Dagens Industri till Sveriges bästa byrå, nio år i rad.

 

 

 

 

Willem Sundblad, grundare och VD, Oden Technologies
Sundblad är grundare och VD av Oden Technologies, ett IoT-företag som hjälper tillverkare att eliminera avfall genom att smala in data. Sundblad studerade industriteknik vid Lunds universitet och Ecole Centrale Paris. Han har tidigare listats på Forbes 30 Under 30-lista för sitt arbete med att transformera tillverkningsindustrin och skriver även om tillverkningens framtid för Forbes.com.

 

 

 

 

Tidigare pristagare:
2017: Erik Gatenholm, Grundare och VD, Cellink
2016: Mehrdad Mahjoubi, Grundare, Orbital Systems
2015: Stina Ehrensvärd, Grundare, Yubico

De nominerade entreprenörerna har valts utifrån nedan kriterier:

  • Exceptionell entreprenörsanda och förmåga att skapa och leda ett framgångsrikt företag
  • En ambassadör för entreprenörskap i stort
  • Entreprenören har identifierat och skapat en produkt, teknik eller tjänst som genererar ökad kundtillfredsställelse eller hittat en innovativ nisch på marknaden
  • Bolaget är registrerat och har nyligen etablerat en fysisk närvaro i USA
  • Tekniken, produkten eller tjänsten har en attraktionskraft på den amerikanska marknaden och stor sannolikhet att vidare skala på den amerikanska marknaden

 

Om Innovate46
Innovate46 är en plattform för svenska och amerikanska startups och entreprenörer som startades av den Svenska-Amerikanska Handelskammaren i New York. Den årliga konferensen fokuserar på svensk innovation och vikten av samarbeten mellan företag av alla storlekar. Konferensen samlar talare och industriexperter för att diskutera innovation, entreprenörskap och andra aktuella ämnen som är relevanta för investerare och tillväxtföretag, samtidigt som de ger entreprenörer en ingång på den amerikanska marknaden. Klicka här för att läsa mer.

Kontakt:
Yasmina Backström
Head of Communications, Svensk-Amerikanska Handelskammaren i New York
yasmina.backstrom@saccny.org 
+1 929 325 8130

INTERESTED IN MORE ARTICLES?

The Swedish-American Chamber of Commerce (SACCNY) produces and publishes well-read articles which reach the Chamber’s entire membership and extended. Content is focused on Swedish-American business and ranges from in-depth interviews with industry leaders to topical articles relevant to startups and young entrepreneurs.

LEARN MORE ABOUT SACCNY

The Swedish-American Chamber of Commerce in New York (SACCNY) is a non-governmental organization with a mission is to promote, advance and protect commercial and professional relations between Sweden and the United States. Read more about our services and members.